Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Somlai Petra

fortepiano

Korai évek

Somlai Petra 1981-ben született Pécsett. Zeneszerető család gyermekeként korai éveiben kezdett zongorázni tanulni. Hazai és nemzetközi versenyek nyertese, díjazottja, akinek tehetsége és a zenész hivatás iránti elköteleződése korán megmutatkozott és töretlen maradt ifjúsága alatt is.

 

Tanulmányok

A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett 2000-ben ahol a legjobb tanároktól tanult zongora és karvezetés szakokon, majd a Zeneakadémián folytatta tanulmányait. Ezek az évek szilárd alapot és rengeteg inspirációt adtak későbbi pályafutásának, valamint szolgálnak alapul a mai napig tanári mivoltában.

A zeneakadémiai évek alatt érdeklődése egyre inkább a historikus billentyűs hangszerek és azok repertoárja felé irányult. Értékes éveket töltött el Birminghamben, Londonban (Egyesült Királyság), majd Amszterdamban (Hollandia), ahol fortepiano, csembaló és klavikord hangszereken tanulhatott a historikus zenei előadásmód legnagyobb mestereitől. Ez nem csak hangszerbéli specifikus tudást jelentett, hanem a klasszikus és romantikus zenei nyelvezet beható ismeretét is.

Az Alma Materben szerzett tudást és tapasztalatot kiegészítette a Hágai Királyi Zeneakadémián először 2009-ben megszerzett Bachelor, majd  “Summa cum Laude” Master diplomájával.

 

Fontosabb versenyeredmények, díjak

E gyümölcsöző évek és tanulmányok után 2010-ben megnyerte a rangos Brügge-i Nemzetközi Zenei Verseny első díját, valamint közönségdíjjal is jutalmazták. Ez kapukat nyitott a legrangosabb zenei fesztiválokhoz, Európa, Japán, és az Egyesült Államok legnevesebb koncerttermeihez.  Magyarországon elsők között specializálódott historikus billentyűs hangszereken és mai napig kutatja a még nem ismert (vagy modern nyomtatásban nem létező) klasszikus és romantikus repertoárt. Ennek magyar vonzatú értékeit előtérbe helyezve vesz részt különbözô kutatásokban és készít CD felvételeket.

Sikereiért és az előadóművészetben fiatalon elért eredményeiért Prima Primissima Díjban is részesült.

 

Tanítás, mint hivatás

Az előadóművészet mellett a tanítás, a zenei pályára készülô fiatalok támogatása hivatásának fontos része. 2013-ban meghívást kapott a University of North Texas professzori titulusára. Itt a historikus billentyűs hangszerek rejtelmeibe avatta a diplomázás előtt álló fiatal művészeket, majd 2015-ben visszatért Európába, azóta a Hágai Királyi Zeneakadémia professzora ahol a Klasszikus és a Historikus Tanszéken egyaránt tanít.

 

Szólistaként zenekarokkal is gyakran dolgozik ismert, vagy kevésbé ismert klasszikus repertoár korhű előadásán, sokszor a hangszer mellől dirigálva. Kutatásaihoz a klasszika és a romantika magyar vonatkozású felfedezései adják a legfontosabb inspirációt.