Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Szabó Zoltán

Szabó Zoltán

Néprajzkutató, népzenész-zenetanár

A népzenével gyermekkoromban ismerkedtem meg, mivel akkor még a lakodalmakon a falumban a helyi parasztbanda muzsikált. Aktív zenésszé Csányi Zsolt (1959-1981) bunyevác harmonikás mellett váltam, akivel a katonáskodást követően a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Baranya Táncegyüttesét kísértük. Első zenekarom (Vizin, 1982-1988) minden tagját név szerint említhetném, hiszen csodálatos éveket töltöttünk együtt a déli határszélen. Három magnókazettánk jelent meg (1986, 1987, 1988) Ehhez a pécsi időszakhoz tartozik még Ágoston Bélával való megismerkedésem, ami a dudabőrök kikészítésétől a közös produkciókig, a különböző dudák hangzásának ötvözéséig, napjainkig tart. (Ágoston trió és a vendégek 1997, Ágoston Dudás Formáció,  Agostons 2005, Chaplin 2010, Pipatórium 2008).

Dudás múltam során több tudós dudással „tündérrel, boszorkánnyal, ördöggel, szépasszonnyal” volt dolgom. Külön köszönettel tartozom elsősorban azoknak az idős mestereimnek (Bárácz György-Mohács, Rade Makszimovics-Szenttamás Gadányi Pál-Tótújfalu, Pál István-Tereske) akiktől a dudajáték alapjait tanultam meg. A tündérek sorát az énekesekkel kezdeném, akik „igazi szépasszonyok” (Sebestyén Márta, Juhász Katalin, Szvorák Katalin,) és hangjukkal ajándékozták meg a hangszerek hangját. Külön köszönettel tartozom Dervár Ferencnek (Kume), aki jellegzetes hangjával, egyéniségével az anyanyelvi duda-és furulyajáték elsajátítására tanított. (Kume és barátai 1989-1992) A Vujicsics együttessel készített felvételek mindig a kamaramuzsikálás, a virtuóz hangszerkezelés magasiskoláját jelentették számomra. (Somogyi szomszédok 1986,  Samo sviraj 1997,) A Halász László vezette tököli Kolo együttesnek 1990-től vagyok tagja, táncházaink kiválóan működnek.  Az utóbbi évtizedben egy „ördögi intézmény” az Etnofon Népzenei Kiadó és „bűbájos vezetője” Kis Ferenc vonzáskörébe kerültem. Több Etnofon…produkcióban vettem részt: Elveszett éden 1996, Nagyvárosi bujdosók 1999, Izsák száraz fája 2000,  A Héttorony hangjai 2001, Bornépek dalai 2006, Pávaének 2007, Ünnepeink 2008, Magyar Kancionálé 2009, „Aranypénztérdű szerető” – Nagy László emlékműsor 2018.

„Sikeres pokoljárásaim nyomán” 1997-ben jelent meg első önálló dudás-lemezünk Vizin Antal – Dervár Ferenc – Szabó Zoltán Gajde su gajde címmel (Etnofon kiadó), amelyet a Hungaroton Kiadónál A tündérek ajándéka (2004) című lemez követett. Külön színfoltja muzsikus múltamnak Csörsz Rumen Istvánnal és Juhász Katalinnal a Carmina Danubiana együttes létrehozása. Eddig két lemezünk jelent meg Burgundia utca 2004, valamint a Budavár tövében (2008) címmel. A Sabotage formáció Orczi Gézával az utóbbi időszakok zenei kísérleteiből született, alapja a virtuóz duda és a dob különleges hangzásvilága. (2009 Tündérek és boszorkák) A duó aktívan közreműködött a Dilber együttes munkájában is, és közösen dolgoztak Faragó Bélával a Bárka Színház Rómeó és Júlia ( 2004, rendezte: Csányi János) című darabjának, valamint az Örkény Színház E föld befogad…. című előadásának zenei kíséretén. (2013-2015).  A Tündérek ajándéka II. Dudaverseny 2010 című lemezem a dudához kapcsolódó kísérleti muzsikák összefoglaló albuma.

Nagy megtiszteltetés és zenészi pályafutásom egyik csúcspontja 2010 óta Sebestyén Márta zenei kísérete. Büszkeséggel tölt el, hogy az utóbbi két karácsonyi lemezén – Örvendezzünk 2011, Angyali szó zengedez 2012– zenei közreműködőként is számított rám.

A pécsi Misina zenekarral 2012-ben készült Oj gajdasi.. című albumunk Mohács város és környéke dudamuzsikáját foglalja össze, egyben már mutatja a közeljövőben megjelenő lemezek egyik zenei irányvonalát. Az Óbudai Népzenei Iskolában 2007 óta vezetem a duda-tanszakot. A képzés során három növendékem jutott el a Zeneakadémiai felvételig, többen népzenészként is tevékenykednek. Jelenleg 10 növendékkel dolgozunk, ebből ketten tárogatón tanulnak.