Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Szerényi Béla

Szerényi Béla

fotó: Gruz Bence

Szerényi Béla előadóművész, ezüstkoszorús hangszerkészítő mester, mesterpedagógus, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusa.

Szerényi Béla több mint három évtizede foglalkozik a magyar népzene egy különleges hangszerével, a tekerővel. E hangszer minden formája foglalkoztatja a néprajzi-történeti háttértől a hangszerkészítésen keresztül az oktatásig.

Előadóművészként a hagyományos magyar tekerőmuzsika mellett erősen foglalkoztatják a hangszerben lévő zenei lehetőségek, műfajtól függetlenül. Szerényi Béla alapítója a Magyar Tekerőzenekarnak és a Bokros Zenekarnak, emellett különleges zenei feladatokat valósított meg többek között a Free Style Chamber Orchestrával, a Nagy János Trióval, vagy Savanya István Kanadában élő kortárs költő-előadóművésszel. Jelenleg a Bokros Trióval vállal koncerteket, újonnan megjelent „Gyöngyszemek” című lemezük programjával.

Tevékenységéért Erdélyi Zsuzsanna és Martin György díjjal is kitüntették.