Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Kamarakoncertek Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Miskolc város hivatásos szimfonikus zenekara 2018-ban ünnepelte megalapításának 55. évfordulóját. A több mint 80 fő profi zenészből álló együttes a régió egyetlen professzionális nagyzenekaraként a szimfonikus zene jelenlétének egyetlen helybeli biztosítéka, a város kulturális életének meghatározó szereplője. Tagjai valamennyien magasan képzett és elismert zeneművészek. A zenekar művészeti vezetője és dirigense Antal Mátyás, Liszt Ferenc és Bartók-Pásztory díjas karmester.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar közvetett múltja 1869-ig, a helybeli Zenekedvelők Egyesületének megalakulásáig nyúlik vissza. Hivatalos formában 1893-tól létezett a Vasgyári Szimfonikus Zenekar: az együttes az ország legjobb és legrégebbi munkászenekarának volt tekinthető. 1921-ben alakult meg a Miskolci Filharmóniai Társaság, amely a húszas évtized végéig működött, s olykor a 13. gyalogezred zenekara egészítette ki. A két háború között leginkább az utóbbi együttes biztosította a szimfonikus zene folyamatos jelenlétét a városban. A Vasgyári Szimfonikus Zenekar nem sokkal a Miskolci Szimfonikus Zenekar 1963 őszi megalakulását követően szűnt meg. (Sir, 2013.)

A Zenekar művészeti vezetője és karmestere 1984-től Kovács László Érdemes Művész, Liszt-díjas, Bartók–Pásztory-díjas karnagy – s 2013-tól a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa –, akinek munkáját Miskolc városa 1996-ban Pro Urbe-díjjal, majd 2003-ban Miskolci Múzsa-díjjal ismerte el. 2014 májusától a zenekar művészeti vezetését Gál Tamás Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész vette át, aki számos új sorozattal bővítette a zenekar repertoárját. 2018 júniusától Antal Mátyás, Liszt Ferenc és Bartók-Pásztory díjas karmester látja el a művészeti vezetői feladatokat, aki egy teljesen új koncepcióval érkezett a zenekar élére, rengeteg új ötlettel és elképzeléssel az együttes működéséről.

Az évente több mint 80 hazai és külhoni hangversenyt adó zenekar két saját szervezésű miskolci bérletsorozattal büszkélkedhet. A Hangforrás négy koncertet foglal magába; a programot minden évben valami zenei különlegességre építik. A Tűzvarázs estéin számos közismert és méltán közkedvelt nagyzenekari művel találkozhat a komolyzenét kedvelő publikum. Emellett pedig szerepel a zenekar a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló Szezonbérletben is, öt koncerttel. A szeptembertől júliusig tartó zenei évadban így közel 20 bérletes koncertet látogathatnak a miskolci zenebarátok a miskolci Művészetek Háza Hangversenytermében.

Kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a zenekar gyakran vendégszerepel nemzetközi fesztiválokon, valamint rangosabb európai hangversenytermek színpadain; egyúttal állandó fellépője a miskolci BartókPlusz Operafesztiválnak. 2016 őszén például a Párizsi Kongresszusi Központ színpadán léptek fel összesen hat alkalommal, ahol a Milánói La Scala balett-társulatát kísérték Csajkovszkij Hattyúk tava című előadásában, majd 2017 márciusában Notthingham-ben töltöttek egy hetet, ahol a Hattyúk tava mellett a Diótörő előadásban működtek közre a Szentpétervári Klasszikus Balett mellett. 2017 őszén Athénban szerepeltek egy Disney produkcióban. 2018 februárjában a párizsi Champs-Elysées Színházban játszottak, majd augusztusban a dél-franciaországi Sisteronban, egy több évtizedes múltra visszatekintő művészeti fesztiválon, a Les Nuits de la Citadelle-on muzsikáltak. 2019-ben pedig az olasz közönség tapsolhatott az együttesnek Ravennában a Ravenna Musica című program részeként adott koncerten.

Külföldi ismertségüknek betudhatóan minden évben neves művészeket, karmestereket mutathatnak be miskolci közönség számára.

A zenekar sajátos gyermek- és ifjúsági programja magában foglalja a 0-3 éves korosztályt célzó Ciróka babakoncerteket, a nagy sikerű "Játsszunk zenét a szimfonikusokkal!” zenei programot, illetve a Hang-ár címet viselő, a város ifjúsági együtteseivel közös előadássorozatot. A kisebbeknek szóló interaktív hangversenyek alkalmával a gyerekek humoros történeteken keresztül ismerhetik meg a zene világát: izgalmas kalandokba bonyolódva tölthetnek el egy zenés délutánt családjukkal és a zenekarral, míg a nagyobbak lehetőséget kapnak a nagyszínpadon, professzionális zenekarral történő fellépésre. A jövő zenekedvelői számára hozta létre ifjúsági hangversenysorozatát a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft, amelynek megvalósítója a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A koncertek ideje alatt a zenekar internetes játékra invitálja a fiatalokat; a legjobbakat értékes nyeremények várják (okostelefon, tablet, e-book olvasó…).

Bérletsorozatain és ifjúsági programjain kívül az együttes megannyi kivételes, különleges, egyedi és állandó koncerttel is jelen van a város életében. Minden évben rendeznek karácsonyi ünnepi hangversenyt a Selyemréti Szent István templomban, majd nagyszabású Újévi hangversenyeket a Miskolci Nemzeti Színházban. Rendszeresen koncerteznek az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyban. A zenekar a könnyedebb műfajok területén is otthonosan mozog. Az évadot Aperitif koncerttel harangozzák be a Szinva-teraszon, majd hatalmas sikerű Promenád koncerttel zárják a Nyári Színházban. A zene világnapján pedig szintén minden évben új arcát mutatja meg az együttes. Amint a korábbi évek szuperprodukciói (Filmfónia, FeelHarmonic Love) példázzák, a zenekar nyitott az új, nem megszokott dolgokra is. 2017 nyarán például a Hooligans zenekarral együtt adtak egy nagyszabású közös koncertet. 2018-ban pedig a Filmfónia 2.0 című szuperprodukcióval kápráztatták el a nagyérdeműt.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar itthoni és külföldi elismertségéhez hozzájárultak az utóbbi évtizedekben készített hangfelvételek is. Ezek közül Weiner Leó Toldi című szimfonikus költeményének CD felvételét 2009-ben Arany hangvilla elismerésben részesítette a Diapason francia zenei folyóirat. A zenekar Promenád című lemeze 2013 novemberében jelent meg, saját gondozásban. Ezen kívül a Djabe együttes 2015-ben megjelent, Forward című lemezén is közreműködtek. 2017 márciusában egy pályázat segítségével Huszár Lajos és Ács Gyula műveiből készült egy CD felvétel a társulat részvételével. Közös produkcióként jött létre a Hangol már a Zenekar című Kaláka lemez is.