Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)

Művészek

Balázs János

Balázs János

Zongoraművész

Balázs János Kossuth-díjas magyar zongoraművész, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője, a Cziffra György-emlékév és Fesztivál művészeti vezetője.

Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. 16 éves kora óta meghatározó személyisége a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenygyőzelem és számos díj követett, mint például a Liszt-díj, Prima-díj, Gramofon-díj és Érdemes Művész elismerés. 2014-ben 19 ország művészei közül nyerte el a Rising Star „Évad művésze” díjat. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki. A Virtuózok című tehetségkutató műsor és a 2018-as francia Cziffra Verseny zsűritagja. 2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Young Steinway Artist címet kapott.

Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Charles-Olivieri Munroe, Pinchas Steinberg, Stéphane Denéve, Jukka Iisakkila, Ksenia Zharko, Roger Bausier, David Mathues, vagy Gwendolyn Masin. A világ legjelentősebb koncerttermeiben adott hangversenyt, mint a Concertgebouw, a Cité de la Musique, a Palau de Musica, a Barbican Centre, Wiener Konzerthaus, a Teatro Colón (Bogota), a Bozar, a Csajkovszkij Konzervatórium, a Royal Conservatory (Toronto), vagy a „Cziffra-kápolna” (Senlis).

Művészeti szakmai tevékenységének fontos része az oktatás, a pályájuk elején álló tehetségek támogatása, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítmények elismerése az általa alapított díjakon keresztül. A Zeneakadémia zongora tanszékének docense. Rendszeresen tart mesterkurzusokat itthon és külföldön egyaránt.

2016-ban Cziffra György zongoraművész zenei munkásságának őrzése céljából klasszikus zenei fesztivált, valamint tehetség-díjat alapított. Jelenleg a 100 éve született művész emlékére életre hívott Cziffra György-emlékév művészeti vezetője, melyet Magyarország Kormánya hivatalos emlékévvé nyilvánított, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt nemzetközi évfordulók sorába.