Professzorok

Vajda-GergelyVAJDA GERGELY – Karmester mesterkurzus

Vajda Gergely Magyarországon és külföldön is elismert zenész, szólista és karmester. Többször vett részt Eötvös Péter karmester-zeneszerző mesterkurzusain, köztük a híres Darmstadter Ferienkursén és a hollandiai Kyrill Kondrashin Maasterklason, ahol a kurzusról forgatott film egyik főszereplője lett.
Számos díjat nyert el zeneszerzői munkásságáért, emellett oktatási tevékenységet is folytat. 1998. január 1-jétől a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar másodkarmestere. 1998-ban az Artisjus éves zeneszerzői támogatásában, 1999-ben Állami Fischer Annie előadói ösztöndíjban, 2000-ben Állami Kodály Zoltán zeneszerzői Ösztöndíjban részesült. 
1999-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Bartók: Csodálatos Mandarin és a Kékszakállú herceg vára című műveivel. 2000-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Eötvös Péter 3 nővér című operája magyarországi bemutatójának a karmestere.
2002-től a Milwaukee-i Szimfonikus Zenekar asszisztens karmestere. 2006-ban az Oregoni Szimfonikus Zenekar rezidens karmestere Portlandben. 2009-2013 a Music in the Mountains (Zene a Hegyekben) elnevezésű kaliforniai fesztivál művészeti igazgatója, karmestere. 2011-2014-ig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első karmestere, majd első vendégkarmestere, 2011-től a Huntsville Symphony (USA) Zeneigazgatója és karmestere. 2014-től az Armel Opera Fesztivál és Verseny művészeti vezetője.

Jeney ZoltánJENEY ZOLTÁN Zeneszerzés mesterkurzus

Jeney Zoltán nemzetközileg is jól ismert Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, különleges pályát tudhat magáénak.
Ismeretlen hangzásösszefüggések kutatása céljából különféle zenén kívüli anyagok (például sakkjátszmák, meteorológiai adatok) zenei folyamatokká történő átírásával is foglalkozott. Ő fejlesztette ki az ún. pszeudomodális skálarendszert. Számítógépes zenei tanulmányokat folytatott a párizsi IRCAM-ban.
A New York-i Columbia Egyetemen volt kutató professzor, az LFZE-n a zenetudományi tanszakon oktatott zeneszerzés gyakorlati ismereteket, majd a zeneszerzés és karmesterképző tanszék vezetője lett. Az egyetem Doktori Iskoláját is vezeti. Vendégprofesszorként tanított a chicagói Northwestern University zenei fakultásán (School of Music). A Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökeként is tevékenykedett, de az ISCM (International Society of Contemporary Music) elnökségi tagja, valamint alelnöke is volt.
Művei között egyaránt szerepelnek zenekari kompozíciók, kamaraművek, dalok, kórusművek, elektronikus és számítógépes zenei alkotások, más zeneszerzőkkel együtt írt közös kompozíciók, valamint színházi és film kísérőzenék.
Zeneszerzői munkássága elismeréseként több díjjal is jutalmazták: Kassák-díjat, Erkel Ferenc díjat, Érdemes Művész címet, Kossuth-díjat, Artisjus Zenei Díjat, Aegon Művészeti Társdíjat, Bartók- Pásztory-díjat tudhat magáénak.

DSC_0236 copyBALOG JÓZSEF Zongora mesterkurzus

Balog József a fiatal zongorista generáció egyik legtehetségesebb tagja. Hosszú éveken keresztül volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára a zongora tanszéken, rendszeresen tart kurzusokat Magyarországon és Európa több országában.
Számos hazai és nemzetközi verseny díját tudhatja magáénak már ifjú kora óta. Balog József a világ 3 kontinensének több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt, a legjelentősebb koncerttermekben.
Óriási repertoárt tudhat magáénak, a standard zongorista repertoár mellett szívesen játszik kamarazenét, ritkán játszott szerzőket, jazzt, és saját átiratokat.
A kortárs zene is kiemelkedő szerepet tölt be Balog József életében.
Számos felvételt készített a Magyar Rádió és Televízió számára, koncertjeit több ízben közvetítették a BBC rádió, Hollandia, Törökország, Oroszország és Románia legnagyobb klasszikus zenei rádióállomásai.
Hét lemezfelvétele jelent meg eddig. Első „Hungaricum” című lemeze egyedüli CD-ként 2005-ben elnyerte a Nemzetközi Liszt Ferenc Hanglemezverseny Nagydíját. Balog József 2005-ben megkapta a Magyar Kulturális Minisztériumtól a Fischer Annie ösztöndíjat.