Professzorok

Budapest, 2017. április 3. Hamar Zsolt, Liszt Ferenc-díjas karmester, zeneszerzõ, a Nemzeti Filharmonikusok új zeneigazgatója a fõvárosi Mûvészetek Palotája (Müpa) elõtt 2017. április 3-án. MTI Fotó: Balogh ZoltánHAMAR ZSOLTKarmester mesterkurzus

Liszt-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett művész, 2017 márciusa óta Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója.
A Zeneakadémia zeneszerzés szakát Petrovics Emil osztályában végezte, a karmesterképző szakon Lukács Ervin és Gál Tamás voltak a tanárai. 1995-ben kiváló eredménnyel diplomázott, ugyanebben az évben 2. helyezést kapott, és közönségdíjat nyert a Magyar Televízió 8. Nemzetközi Karmesterversenyén. 1996-ban a spanyolországi Cadaques-ben rendezett karmesterversenyen ugyancsak második díjat nyert, 1997-ben a Portugál Rádió Nemzetközi Karmesterversenyén pedig első helyezett lett. Karmesterként bejárta az ország szinte összes szimfonikus zenekarát, rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban. 2000 őszétől 2009 szeptemberéig a Pannon Filharmonikusok – Pécs vezető karmestere és művészeti igazgatója volt és elévülhetetlen érdemi vannak abban, hogy a zenekar a hazai komolyzenei élvonalba emelkedett. 2004-től 2007-ig az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere, melynek élén Olaszországon kívül több európai országban is turnét vezényelt.  Számos külföldi fellépése közül említésre érdemes: Linz, Bruckner Orchester, Japán, a Japan Philharmonic Orchestra, Salzburg, a Mozarteum Orchester, de gyakori vendég Baselban, Meranóban, Európa számos zenei centrumában, és koncertkörúton vezényelt Kanadába és az Egyesült Államokban is. 2007-ben debütált a Zürichi Operában, a világ 10 legrangosabb operaház egyikének számító művészeti fellegvárban. A rendkívüli siker több évre szóló szerződést eredményezett, melynek keretében több premier, és felújítás színpadra állítására került sor Hamar Zsolt vezényletével. A 2011-12 –es évadban a nagy sikerű világpremier, Anno Schreier: Die Stadt der Blinden című operáján kívül Rossini bemutatót, és több, más felújítást vezényelt.

Komlósi ildikó2016_KOMLÓSI ILDIKÓ Dal és opera mesterkurzus

Kossuth-díjas opera-énekesnő. Az 1986-os Pavarotti-verseny abszolút győzteseként debütált Verdi Requiemjével, Lorin Maazel vezetésével, Pavarotti partnereként. A Frankfurti Operában 1989-ben, a Milánói Scala színpadán 1990-ben debütált. 1999-ben lépett a Metropolitan színpadára, Fontos szerepei közé tartozik Bartók Kékszakállújának Juditja. Felvételei a Decca és a BMG gondozásában jelennek meg. 2006-ban megkapta a Veronai Aréna alapítványának nemzetközi opera díját.