Orgonák éjszakája Nemzeti Orgonaregiszter Programok Rólunk Érdekességek Pályázatok
en
Bérleten kívüli koncertek OperaCinema Dallamvivők Nemzetközi Ifjúsági Konferencia Koncertmisék Térzene Stream koncertek (Youtube)
2024.06.29 - 2024.07.06.
Régi Zenei Napok
Vác
Simon Standage
Mesterkurzus: Hegedű mesterkurzus
Simon Standage

Simon Standage hegedűművész a 17.-18. századi zene szakértője. A The English Concert vezetője és szólistája volt az alapítástól 1990-ig, és ugyanezt a szerepet töltötte be hosszú éveken át a City of London Sinfonia együttesben is.  A The English Concert-tel készített számos lemezfelvételen kívül (melyek közül Vivaldi Négy évszak című művét Grammy-díjra jelölték) szóló- és kamarazenei felvételeket is készített, többek között Mozart összes hegedűversenyét az Academy of Ancient Music-nak, amelynek 1991 és 1995 között Christopher Hogwood mellett társigazgatója volt.

Mióta Richard Hickoxszal megalapította a Collegium Musicum 90-et, számos felvételt készített a Chandos Records számára. Szólistaként, kamarazenekarok vezetőjeként és kamarazenészként Nagy-Britanniában és külföldön egyaránt aktív. Néhány évig rendszeresen együttműködött a bécsi Haydn Sinfonietta zenekarral. Az általa 1981-ben alapított Salomon Vonósnégyes vezetője, amely a klasszikus repertoár historikus előadásmódjára szakosodott. A londoni Royal Academy of Music és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia barokk hegedű professzora, és nyári kurzusokon tanít Európában.

2008-ban a lengyel kultúra szolgálatáért tüntették ki, 2009-ben a Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagjává avatták, 2010-ben pedig megkapta Magdeburg városának Georg Philipp Telemann-díját.